Wyróżnienie dla zrębskiego chleba

Strona główna » Aktualności » Wyróżnienie dla zrębskiego chleba

wielkość tekstu:A | A | A

29 lipca 2018 r. odbył się w Chorzowie Finał Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę województwa śląskiego.

Wśród laureatów znalazł się reprezentant  gminy Olsztyn z sołectwa Zrębice - chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy na przednówku. Chleb zdobył wyróżnienie  w kategorii „Produkty pochodzenia roślinnego – produkty zbożowe”.  Upiekła go Janina Ulrich, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Zrębicach. W nagrodę pani Janina otrzymała  dyplomy i upominki od  marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi, przewodniczącej Kapituły Krajowej konkursu Izabelli Byszewskiej, członka Kapituły Krajowej Jana Zwolińskiego oraz dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Marka Dziubka – współorganizatora konkursu.

Do udziału zakwalifikowano 52 produkty oraz 9 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i jedna potrawa otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2018”, która będzie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu 30 września 2018 r. na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Konkurs jest okazją do podtrzymywania dziedzictwa kulturowego i ocalenia od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych .

czytano: 811 razy

źródło: olsztyn-jurajski.pl

Strona główna

Ilość filmów: 14
dalej
Wyszukiwarka
na stronie   w aktualnościach
link
Ciekawostki

W kościele olsztyńskim znajduje się niezwykły obraz, na którym, jak głosi legenda, Anioł odbił własne oblicze słynące z nieziemskiej urody.dalej

Kościół pw. św. Jana Chrzciciela w Olsztynie
Ogloszenia
  • link link link link link link link link link link
  • link
Urząd Gminy Olsztyn (C) 2018